Informacja o jakości wody podawanej do sieci miejskiej (średnie wartości wskaźników za okres od 1.07.2020 r. do 31.12.2020 r.
Wskaźnik | Jednostka stężenia | Norma | Wartość | Metoda badawcza | |
-Z | Barwa | mg/l Pt | BNZ* | 5 | PN-EN ISO 7887:2012+Ap1:2015-06 Metoda D |
AZ | Odczyn pH | - | 6.5-9.5 | 7,3 | PN-EN ISO 10523:2012 |
AZ | Jon Amonowy | mg/l | 0,5 | 0,18 | PN-ISO 7150-1:2002 |
AZ | Azotyny | mg/l | 0,5** | 0,029 | PN-EN 26777:1999 |
AZ | Azotany | mg/l | 50** | 1,99 | PN-82/C-04576.08***** |
AZ | Chlorki | mg/l | 250 | 129 | PN-ISO 9297:1994 |
-- | Chlor wolny | mg/l | 0,3 | <0,1 | Procedura Merck MColortest 114978 |
AZ | Żelazo ogólne | ug/l | 200 | 52 | PN-ISO 6332:2001+ Ap1:2016-06 |
AZ | Mangan | ug/l | 50 | 29 | PB/TL-06 wydanie 04 z 29.01.2020 na podstawie testu Spectroquant Merck 1.14770.0001 |
AZ | Mętność | NTU | 1 | 0,35 | PN-EN ISO 7027-1:2016-09 |
Przewodność właściwa w temp. 25 C | uS/cm | 2500 | 1312 | PN-EN 27888:1999 | |
AZ | Ogólna liczba mikroorganizmów w 22+-2C po 72h | jkt****/1ml | BNZ*** | 5 | PN-EN ISO 6222:2004 |
AZ | Liczba bakterii z grupy coli | jkt****/1ml | 0 | 0 | PN-EN ISO 9308-1:2014-12+A1:2017-04 |
AZ | Liczba Escherichia coli | jkt****/1ml | 0 | 0 | PN-EN ISO 9308-1:2014-12+A1:2017-04 |
AZ | Liczba Enterokoków kałowych | jkt****/1ml | 0 | 0 | PN-EN ISO 7899-2:2004 |