ZAŚWIADCZENIE O ZDOLNOŚCI PRAWNEJ DO ZAWARCIA ZWIĄZKU MAŁŻEŃSKIEGO POZA GRANICAMI RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ - BIP - Urząd Miasta Inowrocławia

ZAŚWIADCZENIE O ZDOLNOŚCI PRAWNEJ DO ZAWARCIA ZWIĄZKU MAŁŻEŃSKIEGO POZA GRANICAMI RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ



Komórka realizującaUrząd Stanu Cywilnego
Rodzaj sprawyZAŚWIADCZENIE O ZDOLNOŚCI PRAWNEJ DO ZAWARCIA ZWIĄZKU MAŁŻEŃSKIEGO POZA GRANICAMI RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Wymagane
dokumenty
  1. Wniosek o wydanie zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa za granicą.
  2. Dokument potwierdzający stan cywilny przyszłego małżonka.
  3. Dokument tożsamości (dowód osobisty lub paszport) do wglądu.
  4. Jeżeli wnioskodawca nie posiada aktów stanu cywilnego sporządzonych w Polsce - zagraniczny dokument stanu cywilnego potwierdzający urodzenie, a jeżeli pozostawał uprzednio w związku małżeńskim - także dokument potwierdzający zawarcie małżeństwa albo potwierdzający stwierdzenie nieistnienia małżeństwa wraz z ich tłumaczeniem dokonanym przez tłumacza przysięgłego.

Obywatel polski lub cudzoziemiec, którego zgodnie z przepisami ustawy Prawo prywatne międzynarodowe, możność zawarcia małżeństwa jest oceniana na podstawie prawa polskiego, wraz z dokumentami niezbędnymi do wydania zaświadczenia, składa przed wybranym kierownikiem urzędu stanu cywilnego zapewnienie o braku przeszkód do zawarcia związku małżeńskiego.

Dokumenty do
pobrania
wniosek o wydanie zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego za granicą (24kB) plik
Opłaty38 zł. opłata skarbowa za wydanie zaświadczenia, że zgodnie z prawem polskim można zawrzeć małżeństwo.

Opłatę należy uiścić na konto Urzędu Miasta Inowrocławia nr 84 1020 1462 0000 7102 0313 0143 lub w kasie Urzędu Miasta Inowrocławia pok. nr 118.
Miejsce złożenia
dokumentów
Urząd Stanu Cywilnego, pok. nr 11
ul. Prezydenta Franklina Roosevelta 36
88 - 100 Inowrocław
tel. 52 35 55 340
Cas załatwienia
sprawy
niezwłocznie, po zrealizowaniu zlecenia migracji aktu stanu cywilnego do Bazy Usług Stanu Cywilnego
Tryb odwoławczyOdwołanie do sądu rejonowego właściwego ze względu na siedzibę urzędu stanu cywilnego, w terminie 14 dni od dnia doręczenia pisma o odmowie wydania zaświadczenia.
Podstawa prawna- ustawa z dnia 28 listopada 2014 r. Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz. U. z 2014 r., poz. 1741 ze zm.),
- ustawa z dnia 16 listopada 2006r. o opłacie skarbowej (tekst jedn. Dz. U. z 2015 r., poz. 783 ze zm.).
UwagiWniosek składa się osobiście do wybranego kierownika urzędu stanu cywilnego lub konsula.
Zaświadczenie jest ważne przez okres 6 miesięcy od daty jego sporządzenia.

Wytworzył: Agnieszka Jesiołowska (24 czerwca 2014)
Opublikował: Agnieszka Jesiołowska (24 czerwca 2014, 10:56:23)

Ostatnia zmiana: Agnieszka Maciejewska (2 marca 2017, 11:43:24)
Zmieniono: korekta

rejestr zmian tej informacji »


Liczba odsłon: 831

wersja do zapisu wersja do druku

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij