Informacja o jakości wody podawanej do sieci miejskiej (średnie wartości wskaźników - za okres od 01.07.2018-31.12.2018 )

Wskaźnik Jednostka stężenia Norma Wartość
Barwa mg/l Pt BNZ 5
Odczyn pH  - 6.5-9.5 7,3
Jon Amonowy mg/l NH4 0,5 0,24
Azotyny mg/l NO2 0,5*  <0,02
Azotany mg/l N03 50* 2,37
Chlorki mg/l Cl 250 119
Chlor wolny mg/l Cl2 0,3 < 0,1
Żelazo ogólne µg/l Fe 200 38
Mangan µg/l Mn 50 18
Mętność NTU 1 0,33
Przewodność właściwa  w temperaturze 25 ºC µS/cm 2500 1363
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22 ± 2ºC po 72 h jkt***/1ml  BNZ** 12
Liczba bakterii z grupy coli   jkt***/100ml  0 0
Liczba Escherichia coli  jkt***/100ml  0 0
Liczba Enterokoków kałowych jkt***/100ml  0 0


Uwaga:
     
 BNZ -Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian  
* należy spełnić warunek [NO3]/50 +[NO2]/3
azotanów i azotynów w mg/l , ponadto aby stężenie azotynów w wodzie uzdatnionej wprowadzanej do sieci wodociągowej
lub innych urządzeń dystrybucji nie przekraczało wartości 0,10 mg/l  
** BNZ - Bez nieprawidłowych zmian. Zaleca się, aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała: 
      - 100 jtk/1ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej,    
      - 200 jtk/1ml w kranie konsumenta.      
*** jtk -  jednostka tworząca kolonię    

Średnie wartości badanych wskaźników w wodzie podawanej do sieci za II  półrocze 2018 r, nie odbiegają od wartości
dopuszczalnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia  z dnia 07.12.2017 r. (Dz.U.z 2017r.poz.2294 )

Wytworzył: Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. (11 stycznia 2019)
Opublikował: Anna Rozesłaniec (7 lutego 2019, 10:27:51)

Ostatnia zmiana: brak zmian
Liczba odsłon: 107

wersja do zapisu wersja do druku

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij